Wormaneurysma

 

Wormaneurysma

Achtergrond

Een belangrijke veroorzaker van (kramp)koliek zijn worminfecties met de worm Strongulys Vulgaris. De larven van deze worm kruipen via de darmwand naar de slagader in de scheilswortel. De scheilswortel is een structuur waarmee de darmen van het paard aan het dak van de buikholte bevestigd zitten. Door deze structuur loopt de slagader die de darmen via vele kleine vertakkinkjes van bloed voorziet. De larven kruipen door de darmwand heen, en verplaatsen zich langs de takjes van de slagader tegen de bloedstroom in naar de grote slagader in de scheilswortel. Ze blijven een tijdje in het weefsel van de wand van de slagader zitten, waar ze na een aantal weken vervellen om zich daarna met de bloedstroom weer mee te laten voeren naar de dikke of de blinde darm. Daar aangekomen kruipen ze weer door de darmwand heen en worden de larven volwassen. Het verblijf van de larven in het weefsel van de slagaderwand zorgt voor schade waardoor er bloedpropjes gevormd kunnen worden. De bloedpropjes kunnen loslaten en worden afgevoerd door het bloed richting de darm. Vlakbij de darmen zijn de takjes van de slagader heel nauw waardoor het propje vastloopt. Hierdoor wordt een deel van de darm tijdelijk niet van bloed voorzien waardoor het paard krampkoliek krijgt. Het (tijdelijk) verstoken zijn van bloedvoorziening wordt infarct genoemd. Na een tijdje nemen eventueel andere bloedvattakjes de bloedvoorziening over en verdwijnt de pijn weer. Wanneer de schade rond de slagader in de scheilswortel groot is kan er een uitgebreide vaatwandontsteking ontstaan. Dit wordt een wormaneurysma genoemd. De scheilswortel voelt dan bij rectaal opvoelen duidelijk verdikt, onregelmatig van oppervlak en hard aan. Bij aanraking kan het paard een pijnreactie laten zien. Als het paard te maken heeft met een flinke ontsteking van de scheilswortel kan koliek ook veroorzaakt worden door het wormaneurysma zelf dat pijnlijk is. Het wormaneurysma kan ook geïnfecteerd raken met bacteriën. In ernstige gevallen kan hierdoor zelfs een buikvliesontsteking ontstaan of kunnen gedeeltes van de darm vergroeien met de scheilswortel. In het geval van krampkoliek laat een klein bloedpropje los en wordt een klein deel van darm tijdelijk niet van bloed voorzien. Andere vaatjes nemen de functie van het afgesloten vat over, maar wanneer een grotere bloedprop loslaat kan het deel van de darm dat geen bloedvoorziening krijgt zo groot zijn dat dit niet zomaar overgenomen kan worden door andere vaten. In dat geval sterft een deel van de darmwand af en zal het paard ernstig koliek krijgen.

Symptomen en diagnose

De symptomen hangen af van de ernst van het wormaneurysma en welke secundaire problemen ontstaan zijn. Een klein bloedpropje dat loslaat zorgt voor krampkoliek en is niet heel ernstig. Wanneer er sprake is van een groot, met bacteriën geïnfecteerd wormaneurysma kan de koliek ernstig zijn waarbij de exacte verschijnselen afhangen van de situatie. Of er darmen vergroeid zijn, of het passage belemmeringen van de darminhoud geeft, of er een lokale buikvliesontsteking bestaat of dat een grote bloedprop ervoor gezorgd heeft dat een deel van de darm afgestorven is. De paarden hebben vaak koorts en het onderzoek door de dierenarts toont verschillende afwijkingen. De pols kan verhoogd zijn en de slijmvliezen zijn vaak te rood. De darmgeluiden zijn vaak verminderd. Tijdens het rectaal opvoelen valt de te dikke, harde, knobbelige en pijnlijke scheilswortel op. Vaak worden er aan de darmen zelf (in het beginstadium van koliek) nog geen duidelijke afwijkingen gevonden. Bloedonderzoek kan een worminfectie aantonen en ook of het paard te maken heeft met een secundaire bacteriële ontsteking. In de mest kan gezocht worden naar wormeieren.

Therapie

De therapie en de prognose zijn afhankelijk van de gestelde diagnose. In ieder geval zal het paard een pijnstiller en darmontspanner krijgen, ontwormd worden en wordt een antibioticumkuur voorgeschreven als het paard een secundaire bacteriële infectie heeft. De vooruitzichten van een paard waarbij een groot deel van de darm afgestorven is, is vrij slecht. Als het dier het overleeft, is de kans groot dat het in de toekomst regelmatig koliek zal krijgen doordat de darmfunctie verminderd is. Een wormaneurysma kan wel dusdanig herstellen dat het paard klachtenvrij kan worden, maar dit is afhankelijk van de mate van schade en of er geen darmen vergroeid zijn geraakt met de scheilswortel. Ontwormen volgens een goed schema is belangrijk om deze problemen te voorkomen.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet.

Zie ook worminfecties en wormpreventie

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid