Invaginatie

 

Invaginatie

Achtergrond

Een invaginatie ontstaat wanneer de darm in zichzelf opstroopt. Een deel van de darm komt binnenste buiten in een ander deel van de darm te liggen, vergelijkbaar met een sok waarvan het teengedeelte binnenstebuiten zit. Dit kan op meerdere plaatsen in het maagdarmkanaal gebeuren. Bijvoorbeeld een stuk van de dunne darm dat in een ander deel van de dunne darm gaat zitten, de punt van de blinde darm die binnenstebuiten de rest van de blinde darm inkruipt of zelfs zich verder verplaats en in de dikke darm terecht komt. Er lijkt een verband te zijn tussen de invaginaties van de blinde darm en het voorkomen van de lintworm Anoplocephala Perfoliata. Vrij frequent wordt deze lintworm aangetroffen bij paarden die een invaginatie van de blinde darm hebben. Het is echter wel zo dat deze invaginatie ook wordt gevonden zonder dat er sprake is van een lintworminfectie en een lintworminfectie kan ook zeker voorkomen zonder dat er een invaginatie ontstaat.

Symptomen en diagnose

De invaginaties van de dunne darm geven ernstig koliek en vaak raakt de maag overvuld door het terugstromen van de inhoud van de dunne darm naar de maag. Bij het rectaal opvoelen zijn dan ook overvulde dunne darmen te voelen. Het dier verslechtert vrij snel. Als er sprake is van een invaginatie van de blinde darm dan zijn de koliekverschijnselen meestal maar vaag. Vaak is er nog passage van darminhoud mogelijk.

Therapie

In beide gevallen moet het paard geopereerd worden. Als de invaginatie nog niet lang bestaat, kan deze soms weer goed gelegd worden. Vaak zal een deel van de darm verwijderd moeten worden.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan beslissen welke therapie het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid