Gezondheid van mijn paard

Rotstraal

Achtergrond en symptomen

 

Rotstraal komt vaak voor bij paarden vooral wanneer ze in een vieze, natte box staan of op een nat weiland (paddock).

De straal wordt zacht door het vocht en bacteriŽn kunnen gemakkelijk aanslaan vooral op de plaatsen waar diepe kloofjes in de straal zitten.

 

 

 

Rotstraal is te herkennen aan een vieze penetrante geur. Het hoorn van de straal raakt aangetast, zodat deze niet meer mooi stevig is en glad is maar meer grillig van vorm wordt en zacht. Soms is er zelfs ontstekingsvloeistof waar te nemen. In ernstige gevallen kan een paard kreupel worden.

 

 

 

 

 

 

Therapie

 

De therapie is eenvoudig. De zachte aangetaste delen van de straal moeten weggesneden worden door de hoefsmid of de dierenarts. Dit moet dusdanig gebeuren dat er weer zoveel mogelijk gezond hoorn zichtbaar wordt. Dit kan betekenen dat er zoveel weggesneden moet worden dat er wat bloedinkjes optreden voordat er weer gezond weefsel aangetroffen wordt. Daarna wordt de straal met bijvoorbeeld oxytetracyline spray behandeld. Dit middel bevat antibiotica die de betrokken bacteriŽn aanpakt en daarnaast zorgt het ervoor dat het weefsel van de straal en omgeving goed indroogt. In minder ernstige gevallen kan ook worden volstaan met het interen van de straal. Teer heeft ook een indrogend effect, maar werkt niet direct tegen bacteriŽn. Het nadeel van teer is dat het de bacteriŽn "opsluit" en kan in wat ernstigere gevallen dus juist een nadelig effect hebben. In de praktijk wordt een ook goed effect bereikt met droogzetters. Dit zijn preparaten die gebruikt worden om uierontsteking bij koeien te behandelen (voorkomen) en bevatten antibiotica en soms ook ontstekingsremmers. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard in een schone droge box staat.

Paarden die zooltjes onder het beslag hebben, ontwikkelen regelmatig rotstraal. Dit is een lastig probleem, want door het zooltje kan de straal niet goed behandeld worden. Een optie is om een hoekje uit de zool te snijden op de plek van de straal.

Rotstraal kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de straal van het paard niet aan te veel vocht blootgesteld wordt zodat deze niet verweekt. De hoefsmid zal tijdens het bekappen de straal mooi glad maken zodat er geen kloofjes meer zijn waar bacteriŽn eenvoudig kunnen aanslaan. Regelmatig de hoeven goed uitkrabben en interen zorgt ervoor dat vuil met bacteriŽn steeds uit de hoeven verwijderd wordt en dat de hoeven mooi hard blijven.

 

 

 

Neem contact op met uw hoefsmid of uw dierenarts als uw paard rotstraal heeft. De ingestelde therapie hangt van veel factoren af. Alleen uw hoefsmid en uw dierenarts kunnen bepalen welke therapie op dat moment het beste is.

 

 

 

 

 

©www.gezondheidvanmijnpaard.nl                                                                 NAAR BOVEN 

 

DISCLAIMER                                                                                         HOME

 

 

Zoekwoord(en):
Gezondheid van mijn Paard